Om köttätandets miljöeffekter

Jag läste en artikel i SvD om en dokumentär på svtplay om köttets effekter på miljöförstöringen så jag tänkte att jag skulle kasta ett getöga på den och se hur högt etablissemangets maskineri tycker att den svenska befolkningen kan höja ögonen ifrån skrevet.

Inte så väldigt högt visar det sig. Dokumentärer har visserligen en grundton att dagens situation är ohållbar, men kommentarerna syftar inte till att ge några svar på frågan om vilken lösning som är bäst, utan alla s.k. “lösningar” accepteras precis som företrädare säger det. Inte ens när företrädare som skapar genmodifierade grisar genom att inplantera musgener säger att miljöförstöringen kommer att få folk att bli mindre etiskt noggranna. Inga svagheter med de olika modellerna tas heller ut, som farorna med genmodifierat kött eller att odla syntetiskt kött (båda totala nyheter i historien som vi inte har någon aning om de långsiktiga effekterna). De lyckas också med det fantastiska arbeter att ta sig in med en dold kamera på en kycklingfabrik utan att ta några etiskt problematiska foton (t.ex. avnäbbning eller att hankycklingar ses som oanvändbara och därför mals ner levande)

Den här filmen är gjord för medelsvensson så jag är inte direkt överraskad att ett fortsatt köttätande är grundtesen (fast om man ville göra en kvalitativ dokumentär skulle man inte ha ett sådan antagande), men nog borde väl vegetariska röster ha fått mer än ca 10 sekunder att prata och kanske 3 minuter till i kommentar? Det språk som används om dessa djur visar också (inte bara för en vegan) om en total respektlöshet om djuren som levande varelser. De kallar dem vid ett tillfälle för köttmaskiner. Jag talar alltså om kommentarerna här, inte någon intervjuperson. Jag är också extremt emot att de kan använda benämningen “humant kött”. Det finns inte något sådant, ok? Det är inte möjligt att döda någon på ett humant sätt.

Okej, det här var inte den bästa filmen, men finns det ändå något gott i den som gör att den kan rekommenderas? Ja, definitivt. Alla som idag äter kött borde se den för att få det inpräntat i sig att dagens situation är ohållbar och få ett hum om de idéer som undersöks. Förhoppningsvis inser de redan genom denna film att flera av dem har eller kan ha farliga konsekvenser, men annars är ett första steg ändå ett steg och det kan göra det lättare för köttätare att faktiskt lyssna på de svårare frågor som vi vegetarianer och veganer ställer dem om köttätandets faktiska vara, eftersom de är mer medvetna om situationens allvar. Efter filmen ändast öppnar frågorna om vad som bör göras, utan att ens antyda om vad som är rätt svar (om något) bör den dock kompletteras av fler filmer som faktiskt undersöker och ger svar på t.ex. de etiska aspekterna av köttproduktion och etiska och hälsobaserade argument emot genmanipulerad mat.

Vegetarianer och Veganer kan också ha en viss nytta av att se filmen så att vi har ett hum om var debattläget om kött ligger för tillfället så när vi kommer till en debatt kan dryfta den här filmen som en inkörsport till att faktiskt få vårt sällskap att diskutera dess frågor.

Om ni vill se filmen så finns där här fram till den 22:a mars.

http://svtplay.se/v/2325891/dokument_utifran/stek_at_alla

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s